Malinowa chmurka - videoprzepis
Składniki
- 1 opakowanie Ciasta Kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
- 250 g malin
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 1 opakowanie Bezy Delecta
- 100 ml zimnej wody
Przygotowanie
Maliny ukryte pod bezową pianką to połączenie idealne, żeby powstała pyszna malinowa chmurka.
KROK 1: Ciasto kruche przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu, zagniatając zawartość opakowania z zimnym masłem i jajem.
KROK 2: Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut, po czym wykładamy nim spód formy wyłożonej wcześniej papierem.
KROK 3: Spód pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
KROK 4: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml wody, studzimy, po czym wkładamy do lodówki na ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
KROK 5: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując mix do śmietany, wymieszany z 30 g cukru pudru. Odkładamy do lodówki.
KROK 6: Gdy spód ciasta się upiecze, szykujemy bezę. Ciasto przyrządzamy wg instrukcji, miksując zawartość opakowania z 100 ml bardzo zimnej wody. Pieczemy w tej samej blaszce w której piekł się spód, aby ciasto miało jednakowe wymiary. Tu spód również wykładamy papierem, aby bezę łatwo można wyjąć.
KROK 7: Po przygotowaniu wszystkich elementów, składamy ciasto.
KROK 8: Do foremki wkładamy upieczony spód, wylewamy na niego lekko już ściętą galaretkę, na którą wysypujemy świeże maliny. Na galaretkę przekładamy ubitą śmietanę, a wierzch przykrywamy blatem bezowym.
Maliny w chmurce to cudo wypieków. Idealne połączenia smaków, wpisują się w letnie popołudnia 🙂