Ciasto czekoladowe z kremem i dekoracjami
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
Krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 30 g cukru pudru
Dekoracja:
- 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
- 1 opakowanie posypki smak owocowy Decorada Delecta
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
- 1 opakowanie rodzynek sułtańskich Bakalland
Przygotowanie
Czy klasyczne ciasto czekoladowe może się znudzić? W smaku – nigdy! Jednak jego jednolity kolor daje wiele możliwości, żeby pobawić się z dekoracjami!
KROK 1: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2: Rozpuszczamy i studzimy margarynę. Miksujemy wodę, margaryną, jaja i mieszankę do ciasta.
KROK 3: Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut. Wystudzone ciasto kroimy w kostki.
KROK 4: Przygotowujemy krem - miksujemy składniki na najwyższych obrotach około 3 minuty.
KROK 5: Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto.
KROK 6: Schładzamy w lodówce 3 godziny, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
KROK 7: Dekorujemy gotowe ciasto wybranymi dodatkami: orzechami włoskimi, posypkami, startą czekoladą czy rodzynkami. W każde ciasto wbijamy inny pik.
Poczujcie się jak prawdziwi artyści! Posypki i orzechy to przecież nie wszystko! Na dodatek możecie zmieniać smak kremu. Jedno ciasto, a tyle możliwości!