Babeczki marchewkowe z lukrową pajęczyną
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:
- 3 średnie marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 2 jaja
- 75 ml wody
- 150 ml oleju
Dekoracja:
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
- 1 sztuka produktu fajny pisak XXL biały Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2: Marchewkę ścierami i mieszamy wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy.
KROK 3: Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie. Po 5-10 minutach, kiedy polewa jest już płynna, ostrożnie wyjmujemy torebkę z wody i nacinamy lewy, górny róg opakowania.
KROK 5: Rozprowadzamy równomiernie polewę na babeczkach i czekamy, aż wystygnie.
KROK 6: Łapiemy biały Fajny Pisak XXL i tworzymy pajęczynki! Możemy narysować, co tylko chcemy.