Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 170 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Krem:
- 1 opakowanie kremu Karpatka Delecta
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
Przygotowanie
Dla wielu z nas to słodkie wspomnienie z dzieciństwa. A że każdy ma w sobie trochę z dziecka, dziś robimy rurki z kremem!
KROK 1: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2: Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
KROK 3: Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na cienkie paski, ok. 5 cm. Każdy pasek nawijamy na osobną rurkę cukierniczą.
KROK 4: Układamy rurki na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy ciasto odrobiną masła i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 15 minut.
KROK 5: Gotowe rurki wypełniamy kremem Karpatka.
Własnoręcznie zrobione, świeże rurki z kremem to deser, którym można ugościć najbliższych przy stole, ale… dobrze je mieć pod ręką w drodze do szkoły czy pracy!