Aby efektownie przyozdobić świąteczny stół, wystarczy przygotować:
- gąbkę florystyczną w formie okręgu
- satynową wstążkę (zieloną i czerwoną)
- opakowanie pierniczków Delecta
- ulubione polewy Delecta
- ulubione posypki Decorada Delecta
- nożyczki
- patyczki do szaszłyków
Zaczynamy od przygotowania podstawy, w której umieścimy pierniczki. W tym celu florystyczną gąbkę owijamy dwoma kolorami wstążek. Kiedy podstawa jest gotowa, zabieramy się za przygotowania pierniczków według przepisu na opakowaniu. Przed upieczeniem w dół każdego z pierniczków wbijamy patyczek do szaszłyków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (bez termoobiegu) na 10-12 minut. Pierniczki odstawiamy do ostudzenia.
Opakowania z polewami umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem, a gdy będą miękkie, odcinamy górną część opakowań na wysokości 4/5 torebki. Pierniczek na patyku moczymy do połowy w polewie, dekorujemy wybranymi posypkami, odkładamy do stężenia i wbijamy w przygotowany wcześniej świąteczny okrąg z gąbki florystycznej owinięty satynową wstążką. Kiedy wszystkie pierniczki umieścimy w okręgu dekorację odstawiamy na stół i… czekamy kto poczęstuje się jako pierwszy 🙂