fbpx
Piernikowe markizy z kajmakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernikowe markizy z kajmakiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 70
czas przygotowania: 40

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Lubicie markizy? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Was. Świąteczne, piernikowe ciasteczka, przekładane masa kajmakową będą idealne na Boże Narodzenie.

  1. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jajo i tłuszcz.
  2. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
  3. Wykładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nastawiamy na temp. 180 stopni C bez termoobiegu.
  6. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, dzielimy na połowę.
  7. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką.
  8. Wykrawamy kształty pierniczków tak, aby powstały nam 2 rodzaje ciastek - pełne i z dziurką w środku. Instrukcja jest na opakowaniu pierniczków Delecta.
  9. Wykrojone kształty układamy na przygotowanej blasze.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez 10−13 min.
  11. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
  12. Upieczone pierniczki przekładamy masą kajmakową i przykrywamy pierniczkiem z okienkiem lub pełnym.

Teraz trudna decyzja czy podarujemy komuś pierniczkowe markizy, czy sami zjemy? Nic się nie stanie, zawsze można przygotować pierniczki jeszcze raz?

Piernikowe markizy z kajmakiem - Delektujemy.pl

Piernikowe markizy z kajmakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+