Składniki
Ciasto- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody (ok. 1 szklanki)
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj
- cukier puder do dekoracji
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
Przygotowanie
Ptysie to małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich czekoladową wersję.
- Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
- Nastaw piekarnik na temp. 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25x30 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
- Wstaw do nagrzanego to temp. 220 stopni C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
- Przygotuj krem wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.
My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z czekoladowym ptysiem. Wam polecamy to samo :)