Tort czekoladowy z kremem malinowym
Trudność:
5 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta
- 2 duże łyżki kakao
- 4 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 175 g margaryny
- 1 opakowanie galaretki smak malinowy Delecta
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
- 2 opakowania polewy smak ciemnje czekolady Delecta
- 1 opakowanie świeżych malin
Przygotowanie
Czeka Cię specjalna okazja do świętowania? A może ktoś blisko ma niedługo urodziny? Polecamy pyszny, czekoladowy tort z malinowym kremem. Idealny i smaczny prezent.
- Ciasto jogurtowe przygotuj wg receptury podanej na opakowaniu, dodając do niego 2 łyżki kakao.
- Wypiecz w okrągłej tortownicy. Ostudź i przekrój na 3 blaty.
- Rozpuść 2 galaretki w 0,5 l wody. Ostudź.
- Podkoniec ubijania śmietanki dodaj lekko tężejące galaretki i miksuj do gładkiej konsystencji.
- Wystudzone ciasto przełóż masą malinową oraz posmaruj boki i górę ciasta.
- Polewę czekoladową rozpuść wg instrukcji podanej na opakowaniu i wylej na papier do pieczenia.
- Rozprowadź za pomocą szerokiej szpatułki cukierniczej na grubość ok 3 mm.
- Zaczekaj, aż czekolada zastygnie, po czym pokrój ją na prostokąty wielkości ok 6-7 cm na 2-3 cm.
- Prostokąty nie muszą być równe - będzie to ładnie wyglądało na brzegu tortu.
- Górę i boki również posmaruj masą. Na brzegi przyklej dekoracje czekoladowe a wierzch obsyp malinami.
- Przed podaniem schłódź.
Idealny tort, tylko z musem malinowym. Zostań mistrzem deserów i zaskocz rodzinę pysznymi wypiekami.