
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - szczypta soli
 - 6 łyżeczek cukru pudru lub kryształu
 - 1 łyżka cukru z wanilią Delecta
 - 4 jaja
 - ⅔ szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
 - 2 ½ szklanki mleka
 
- 250 g śmietanki kremówki 36%
 - 250 g naturalnego jogurtu
 - 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
 - 1/3 szklanki wody
 - 3-4 łyżki cukru pudru
 
- Truskawki
 - Jagody
 - Mięta
 
Przygotowanie
Gofry to smak dzieciństwa z aromatem wanilii. Deser ten może się wznieść na kolejny poziom, a tak dokładnie na parę poziomów, tworząc tort - przełożony kremem i udekorowany sezonowymi owocami. Aż żal, że urodziny są tylko raz w roku!
- Suche składniki na gofry wsypujemy do miski, mieszamy.
 - Do suchych składników dodajemy jajka, olej oraz mleko. Miksujemy na gładką masę.
 - Rozgrzewamy gofrownicę.
 - Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni.
 - Gofry pieczemy przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy.
 - Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę, aby były chrupkie.
 - Każde piętro tortu to 4 gofry. Z podanych składników powinno wyjść ich 12.
 - Robimy krem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia na 10 minut.
 - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
 - Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy, by go zahartować i zapobiec zwarzeniu.
 - Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu, mieszamy.
 - Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt z żelatyną i mieszamy łyżką.
 - Kremem przekładamy gofry.
 - Górę dekorujemy owocami sezonowymi.
 - Wbijamy pik z wesołym hasłem.
 
Kruche gofry, krem i świeżość owoców. W sumie tort można robić też bez okazji. Prawda?





