fbpx
Eklery z różową polewą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Eklery z różową polewą
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml mleka
  • 200 g margaryny lub masła
Polewa:Dekoracja:

Przygotowanie

Słodkości są nie tylko smaczne, ale również piękne! Jedyne, co nas ogranicza, to nasza kreatywność i wyobraźnia!

  1. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy krem. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka. Pozostałe mleko gotujemy.
  3. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy.
  4. Miksujemy ugotowaną masę. Dodajemy porcjami miękki tłuszcz, ciągle miksując.
  5. Kolej na ciasto. Gotujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Studzimy.
  6. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 min.
  7. Ciasto na karpatkę przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy formę eklera zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości.
  8. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy ciasteczka do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut.
  9. Wystudzone eklery przekrajamy na pół.
  10. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
  11. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  12. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  13. Przygotowujemy różowy lukier i rozprowadzamy go na eklerach.
  14. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!

Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? :)

Eklery z różową polewą - Delektujemy.pl

Eklery z różową polewą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+