Babeczki marchewkowe w lukrze królewskim z bakaliami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 1 białko jaja
- 150 g cukru
- kilka orzechów włoskich Bakalland
- kilka rodzynek Bakalland
- kilka pistacji Bakalland
Przygotowanie
Słodkości nigdy za wiele. Jeśli ktoś stwierdzi, że marchewki są dla niego zbyt wytrawne, możemy zaszaleć i pokryć je słodkim lukrem!
- Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do mieszanki do wypieku ciasta marchewkowego dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Bakalie siekamy na drobniejsze kawałki.
- Białko z przesianym cukrem pudrem miksujemy na wolnych obrotach. Po około 10 minutach ucierania powinniśmy otrzymać lukier królewski.
- Wystudzone babeczki oblewamy lukrem i obsypujemy posiekanym bakaliami.
Taki deser sprawi, że poczujecie się jak na dworze królewskim! I to bez wychodzenia z domu :)