Babeczki marchewkowe z nadzieniem budyniowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 1 opakowanie kremu Karpatka Delecta
- 50 g masła
- 50 g likieru adwokat
- kilka migdałów migdałów Bakalland
Przygotowanie
Babeczki marchewkowe można wcinać całą jesień (i nie tylko!), ale czasem warto pokusić się o ich małą modyfikację. Wystarczy trochę fantazji i pomysł na nadzienie!
- Przygotowujemy formę do muffinek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do mieszanki do wypieku ciasta marchewkowego dodajemy jaja, olej, wodę, a następnie wszystko mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Masę przekładamy do 12 papilotek i wstawiamy do piekarnika na 20—25 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Zawartość torebki z kremem karpatka mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby uniknąć kożucha. Studzimy.
- Miksujemy na średnich obrotach krem z miękkim masłem. Po chwili dodajemy likier Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- W wystudzonych babeczkach, za pomocą patyczka, robimy otwór, który pogłębiamy łyżeczką.
- Za pomocą szprycy cukierniczej nadziewamy babeczki kremem. Otwór zakrywamy gwiazdką z kremu.
- Gotowe babeczki dekorujemy migdałami, a do każdej z nich wbijamy ulubiony pik!
Mała modyfikacja, a zmienia wszystko. Budyń i babeczki marchewkowe… co za połączenie!