Sernik na zimno z musem truskawkowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Masa:- 500 g truskawek
- garść świeżej mięty
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 300 ml zimnego mleka
- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
- 1 opakowanie ciasteczek typu markizy
- 30 g stopionego masła
Przygotowanie
Równanie na pyszny letni deser jest bardzo proste: sernik na zimno od Delecty bez tłuszczów utwardzonych + soczyste truskawki = zadowolony brzuszek i uśmiech od ucha do ucha.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.
- Masę serową przyrządzamy, miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy.
- Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem.
- Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy.
- Wylewamy masę na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny.
- Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznie, zdrowo i kolorowo. Uśmiech murowany!