Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 opakowania kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania posypki o smaku owocowym Decorada Delecta
Przygotowanie
Piñata zwykle kojarzy się z urodzinową zabawą i... niespodziankami po jej rozbiciu. Nie inaczej będzie w przypadku piñata cupcakes!
- Przygotowujemy blaszkę do babeczek i papierowe papilotki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do miski wbijamy jaja, dodajemy mleko i olej oraz wsypujemy mieszankę do wypieku babeczek - całość miksujemy przez 1 minutę.
- Połowę ciasta rozkładamy do 12 foremek (po około 1−1,5 łyżki ciasta) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 17-23 minuty. Te same czynności powtarzamy dla drugiej porcji ciasta. Babeczki studzimy.
- W drugiej misce umieszczamy zawartość opakowania z kremem irish cream i miksujemy z mlekiem i śmietanką.
- W wystudzonych babeczkach wycinamy od góry otwory, które wypełniamy kolorową posypką. Otwory wypełniamy kremem, a następnie na wierzchu, za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wykładamy pozostały krem.
- Gotowe cupcakes ozdabiamy kolorową posypką i dodajemy pik.
Przygotowanie proste, ale zdobycie babeczki, podobnie jak w grze w piñatę, wymaga szybkości i refleksu... w dobiegnięciu do talerzyka!