Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 150 g czekolady mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g masła orzechowego
- 100 g powideł śliwkowych
- 100 ml ponczu do nasączenia (np. soku pomarańczowego)
- 2 łyżki połamanych ziaren kakaowca
- 5-6 rurek waflowych
- ½ opakowania pianek
- 1 opakowanie landrynek czerwonych; żółtych lub pomarańczowych
Przygotowanie
To najlepszy tort dla wszystkich chłopców, którzy chcą zostać strażakiem. Wygląda niesamowicie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Biszkopt przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając więcej wody.
- Zawartość torebki z ciastem mieszamy w wysokim naczyniu z wodą i jajami.
- Następnie ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
- Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty tym sposobem.
- Krem czekoladowy przyrządzamy, miksując ze sobą wszystkie składniki. Wcześniej należy rozpuścić czekoladę.
- Całość miksujemy jeszcze chwilkę do otrzymania jednorodnej masy.
- Składanie tortu zaczynamy od nasączenia blatów biszkoptu ponczem.
- Następnie nakładamy powidła i przekładamy biszkopty przygotowanym kremem.
- Przykrywamy drugim blatem i smarujemy masłem orzechowym oraz warstwą kremu.
- Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy całość pozostałą częścią kremu na gładko.
- Posypujemy wierzch połamanymi ziarnami kakaowca, po czym przekładamy tort na duży talerz.
- Płomień do ozdoby przygotowujemy, krusząc landrynki w woreczku za pomocą tłuczka do mięsa.
- Sproszkowane cukierki wysypujemy na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C (bez termoobiegu), do momentu, gdy landrynki się roztopią.
- Ostudzony płat łamiemy na kawałki w kształcie płomienia.
- Pianki opalamy opalarką kuchenną i układamy dookoła tortu.
- Z rurek układamy na wierzchu ciasta stos „chrustu”, na wierzch wbijamy płomienie z landrynek i wieńczymy urodzinowym pikiem.
Smaczny i efektowny tort zrobi furorę na dziecięcym przyjęciu. Pycha!
agnieszkagryszko350@gmail.com
30-07-2024
Ocena:
Tort wygląda pięknie pozdrawiam