Seromak z polewą czekoladową - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Masa serowa:Masa makowa:Dekoracje:

Przygotowanie

Ciasto z makiem musi wystąpić na każdym świątecznym stole. Może warto wypróbować kombinację z serem i bakaliami?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy nim okrągłą blaszkę do pieczenia o średnicy około 27 cm.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Na wystudzone ciasto nakładamy masę makową.
  8. Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy.
  9. Do masy dodajemy jaja, a potem łyżka po łyżce twaróg.
  10. Połączone składniki chwilę miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  11. Masę wylewamy na warstwę maku.
  12. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C (bez termoobiegu) przez godzinę.
  13. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a po godzinie wyjmujemy sernik na kuchenny blat.
  14. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, dekorujemy je polewą czekoladową, migdałami i plastrami świeżej pomarańczy, po czym wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia serwujemy gościom.

Eleganckie ciasto pięknie udekorowane pomarańczami i bakaliami zachwyci świątecznych gości. To ciasto zawsze się udaje i zawsze jest pyszne!

Seromak z polewą czekoladową - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy