Chałwa sezamowa z migdałami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Masa:
  • 100 g sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g migdałów blanszowanych Bakalland

Przygotowanie

Wszyscy znamy (i kochamy) słodziutką chałwę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można ją łatwo i szybko przygotować w domu.

  1. Sezam prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił, a następnie studzimy.
  2. Za pomocą blendera miksujemy ziarno na gładką masę.
  3. Następnie dodajemy miód i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
  4. Kroimy na kawałki migdały i również prażymy na suchej patelni.
  5. Ostudzone dodajemy do zblendowanego sezamu i mieszamy całość łyżką.
  6. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Tak przygotowane batony dekorujemy pikiem i serwujemy gościom.

Najbardziej chałwa na pewno przypadnie do gustu najmłodszym - nie wystarczy jej na długo. Ten turecki deser znika sam. :)

Chałwa sezamowa z migdałami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy