Składniki
Masa:- 100 g sezamu
- 3 łyżki miodu
- 30 g migdałów blanszowanych Bakalland
Przygotowanie
Wszyscy znamy (i kochamy) słodziutką chałwę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można ją łatwo i szybko przygotować w domu.
- Sezam prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił, a następnie studzimy.
- Za pomocą blendera miksujemy ziarno na gładką masę.
- Następnie dodajemy miód i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
- Kroimy na kawałki migdały i również prażymy na suchej patelni.
- Ostudzone dodajemy do zblendowanego sezamu i mieszamy całość łyżką.
- Masę przekładamy do silikonowych foremek i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Tak przygotowane batony dekorujemy pikiem i serwujemy gościom.
Najbardziej chałwa na pewno przypadnie do gustu najmłodszym - nie wystarczy jej na długo. Ten turecki deser znika sam. :)
Justyna
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do przygotowania i smak 10/10