Jeżynowa panna cotta w słoiczku
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Krem:- 600 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 1.5 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 g jeżyn
- 100 ml śmietanki 30%
- kilka jeżyn
Przygotowanie
Czasami mały gest może wywołać lawinę uczuć i poczucie, że osoba, którą częstujemy deserem jest dla nas ważna. Oto jeżynowa niespodzianka od serca!
- Żelatynę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody i rozpuszczamy.
- 500 ml śmietany przelewamy do miski, miksujemy z jeżynami (zostawiamy kilka do dekoracji). Krem wlewamy do średniego rondla, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając.
- Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do jeżynowego kremu i mieszamy rózgą.
- Przygotowujemy małe słoiczki i przelewamy do nich masę jeżynową, a następnie odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Wierzch dekorujemy pozostałą śmietaną ubitą na sztywno oraz świeżymi jeżynami.
- W deser wbijamy pik z ulubionym tekstem.
A teraz obserwujemy zaskoczenie na twarzy obdarowanego, szybko przechodzące w promienną radość.