Rolada francuska z masą daktylową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowania daktyli Bakalland
- 50 g sezamu Bakalland
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Nie zawsze ważne jest, aby ciasto było idealnie wyrośnięte, a krem równie delikatny co w najlepszej cukierni. Wypiek wychodzi zawsze, o ile dodamy do niego jeden tajemniczy składnik...
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut.
- Ciasto francuskie kroimy w poprzek na dwa mniejsze kawałki.
- Daktyle odcedzamy, miksujemy ręcznym blenderem, a następnie mieszamy z sezamem.
- Połowę masy daktylowej rozsmarowujemy na płacie ciasta francuskiego i całość zawijamy w roladę.
- To samo powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
- Obie rolady układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, a następnie studzimy na kratce.
- Ciasto prószymy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
- Dekorujemy pikiem prosto z serca.
Deser prosto z serca o wiele lepiej smakuje, prawda?