2h 30min 12 porcji Łatwy 3h
Tort biedronka
Tort biedronka

Tort biedronka

Składniki

Ciasto:

  • 180 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki kakao

Bita śmietana:

Czekoladowe dodatki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kolorowe drażetki

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek

Jak przygotować tort biedronkę?

Pora na kinderbal! Wszystkie przepisy na pokład, tort dla dzieci musi być zjawiskowy i smaczny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę i foremkę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy żółtka z cukrem.
  3. Dodajemy do żółtek mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  4. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Część ciasta przelewamy do foremki na muffinkę, a resztę do tortownicy.
  6. Wstawiamy do piekarnika. Muffin upiecze się w około 20 minut, duży biszkopt w 25 minut.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
  8. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  9. 2-3 łyżki śmietanki mieszamy z żelatyną i powoli łączymy wszystko razem.
  10. Duży biszkopt przecinamy na pół.
  11. Jedną część smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy drugą pod kątem: da to efekt rozchylających się skrzydełek.
  12. Mniejszy biszkopt lekko ścinamy i smarujemy śmietanką. Przyklejamy do całości.
  13. Całą biedronkę pokrywamy pozostałą bitą śmietaną.
  14. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i studzimy.
  15. Głowę i przerwę między skrzydełkami pokrywamy czekoladą.
  16. Oczka doczepiamy do biedronki, gdy czekolada jest jeszcze półpłynna.
  17. Ozdabiamy plasterkami truskawek.
  18. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  19. Dekorujemy pikiem.

Biedronkowe przyjęcie jak malowane!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: