fbpx
Tort biedronka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort biedronka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:
  • 180 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki kakao
Bita śmietana:
  • 600 g śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
Czekoladowe dodatki:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kolorowe drażetki
Dodatkowo:
  • 400 g truskawek

Przygotowanie

Pora na kinderbal! Wszystkie przepisy na pokład, tort dla dzieci musi być zjawiskowy i smaczny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę i foremkę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy żółtka z cukrem.
  3. Dodajemy do żółtek mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  4. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Część ciasta przelewamy do foremki na muffinkę, a resztę do tortownicy.
  6. Wstawiamy do piekarnika. Muffin upiecze się w około 20 minut, duży biszkopt w 25 minut.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
  8. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  9. 2-3 łyżki śmietanki mieszamy z żelatyną i powoli łączymy wszystko razem.
  10. Duży biszkopt przecinamy na pół.
  11. Jedną część smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy drugą pod kątem: da to efekt rozchylających się skrzydełek.
  12. Mniejszy biszkopt lekko ścinamy i smarujemy śmietanką. Przyklejamy do całości.
  13. Całą biedronkę pokrywamy pozostałą bitą śmietaną.
  14. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i studzimy.
  15. Głowę i przerwę między skrzydełkami pokrywamy czekoladą.
  16. Oczka doczepiamy do biedronki, gdy czekolada jest jeszcze półpłynna.
  17. Ozdabiamy plasterkami truskawek.
  18. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  19. Dekorujemy pikiem.

Biedronkowe przyjęcie jak malowane!

Tort biedronka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+