Mini serniczki w czekoladzie
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Spód:- 220 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g płatków owsianych; lekko rozdrobnionych w malakserze
- 50 g masła (roztopionego)
- 500 g twarogu tłustego sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 4 duże jajka
- otarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich
- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
W przygotowaniach do ważnego egzaminu bardzo ważne jest odpowiednie odżywanie. Słodki zastrzyk energii z pewnością pomoże zdać nawet najtrudniejszy test.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciastka, rozdrobnione płatki owsiane oraz roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wysypujemy na nią masę ciasteczkową.
- Wyrównujemy, dokładnie uklepujemy dno formy i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
- W dzieży miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do powstania gładkiej masy (niezbyt długo).
- Następnie masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez 40 – 45 minut.
- Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia (bez uchylania drzwiczek).
- Po około godzinie sernik wyciągamy i schładzamy.
- Po kilku godzinach kroimy w kostkę, kładziemy na kratce.
- Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Wierzch ciasteczek ozdabiamy polewą i płatkami migdałów.
- W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.
Smacznego i powodzenia!