Mini serniczki w czekoladzie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Spód:
  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g płatków owsianych; lekko rozdrobnionych w malakserze
  • 50 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
  • 500 g twarogu tłustego sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 4 duże jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich
  • 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

W przygotowaniach do ważnego egzaminu bardzo ważne jest odpowiednie odżywanie. Słodki zastrzyk energii z pewnością pomoże zdać nawet najtrudniejszy test.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciastka, rozdrobnione płatki owsiane oraz roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  3. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia i wysypujemy na nią masę ciasteczkową.
  4. Wyrównujemy, dokładnie uklepujemy dno formy i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
  5. W dzieży miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do powstania gładkiej masy (niezbyt długo).
  6. Następnie masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160°C przez 40 – 45 minut.
  7. Po tym czasie zostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia (bez uchylania drzwiczek).
  8. Po około godzinie sernik wyciągamy i schładzamy.
  9. Po kilku godzinach kroimy w kostkę, kładziemy na kratce.
  10. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  11. Wierzch ciasteczek ozdabiamy polewą i płatkami migdałów.
  12. W każdy kawałek wbijamy ulubiony pik.

  Smacznego i powodzenia!

Mini serniczki w czekoladzie - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy