Cupcakes z czekoladowym kremem
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie
- 100 ml mleka
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta Decorada
Przygotowanie
Przygotowuję formę na muffinki i papilotki i nagrzewam piekarnik do temp. 180 stopni C.
Jajko mieszam z olejem, dodaję cukier i cukier waniliowy, a następnie ucieram całość za pomocą miksera do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i ponownie miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaj kuleczki czekoladowe, które będą w muffinkach pełnić rolę "chrupek". Masę przekładam do foremek na muffinki i wstawiam do piekarnika na ok. 30-40 minut. Po upieczeniu babeczki odstawiam do wystudzenia.
Czekoladę topię w kąpieli wodnej i studzę. Zawartość torebki z kremem tortowym przesypuję do wysokiej miski, dodaję mleko i miksuję na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Na koniec do kremu dodaję roztopioną czekoladę i ponownie miksuję.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładam na muffinki krem, a wierzch dekoruje karmelem Decorada.