Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 3 białka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- 300 g kremówki
- 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g mieszanych owoców: truskawek; malin; czereśni lub innych owoców
Przygotowanie
Słowo dziękuję wydaje się bardzo proste i często używane. Dziękujemy codziennie robiąc zakupy w sklepie lub kiedy ktoś przepuszcza nas w drzwiach. Podziękować można również na słodko.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
- Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Kiedy piana staje się sztywniejsza dodajemy ocet.
- Bezę przy pomocy łyżki nakładamy na papier do pieczenia tak, aby powstał niewysoki blat.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
- Bezę studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki.
- Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i mixu do śmietany.
- Owoce blendujemy na mus, a następnie delikatnie łączymy go ze śmietaną.
- Zostawiamy kilka ładnych sztuk do dekoracji.
- Krem umieszczamy w pucharkach, nakładając na przemian - pokruszoną bezę i krem.
- Wierzch wykańczamy owocami i lekko chłodzimy.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!