
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 3 białka
 - 150 g drobnego cukru do wypieków
 - pół łyżki mąki ziemniaczanej
 - łyżeczka octu winnego
 - 300 g kremówki
 - 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 200 g mieszanych owoców: truskawek; malin; czereśni lub innych owoców
 
Przygotowanie
Słowo dziękuję wydaje się bardzo proste i często używane. Dziękujemy codziennie robiąc zakupy w sklepie lub kiedy ktoś przepuszcza nas w drzwiach. Podziękować można również na słodko.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
 - Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
 - Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
 - Kiedy piana staje się sztywniejsza dodajemy ocet.
 - Bezę przy pomocy łyżki nakładamy na papier do pieczenia tak, aby powstał niewysoki blat.
 - Całość wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
 - Bezę studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki.
 - Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i mixu do śmietany.
 - Owoce blendujemy na mus, a następnie delikatnie łączymy go ze śmietaną.
 - Zostawiamy kilka ładnych sztuk do dekoracji.
 - Krem umieszczamy w pucharkach, nakładając na przemian - pokruszoną bezę i krem.
 - Wierzch wykańczamy owocami i lekko chłodzimy.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Smacznego!




