fbpx
Eton mess z różowym kremem i owocami lata - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • 300 g kremówki
  • 1 opakowanie mix do śmietany Delecta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mieszanych owoców: truskawek; malin; czereśni lub innych owoców

Przygotowanie

Słowo dziękuję wydaje się bardzo proste i często używane. Dziękujemy codziennie robiąc zakupy w sklepie lub kiedy ktoś przepuszcza nas w drzwiach. Podziękować można również na słodko.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę wykładamy niewoskowanym papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana staje się sztywniejsza dodajemy ocet.
  5. Bezę przy pomocy łyżki nakładamy na papier do pieczenia tak, aby powstał niewysoki blat.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Bezę studzimy i łamiemy na mniejsze kawałki.
  8. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru i mixu do śmietany.
  9. Owoce blendujemy na mus, a następnie delikatnie łączymy go ze śmietaną.
  10. Zostawiamy kilka ładnych sztuk do dekoracji.
  11. Krem umieszczamy w pucharkach, nakładając na przemian - pokruszoną bezę i krem.
  12. Wierzch wykańczamy owocami i lekko chłodzimy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Eton mess z różowym kremem i owocami lata

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+