Ciasto peanut butter z nerkowcami - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 100 ml zimnego mleka
  • 250 śmietanki 30%
  • 1 opakowanie Kremu peanut butter Delecta
Poncz:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wrzącej wody
Dekoracja:

Przygotowanie

Proste i jednocześnie efektowne - takie właśnie jest ciasto biszkoptowe z kajmakiem i nerkowcami. Spróbujecie?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mąki przesiewamy.
  4. Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w miseczce, dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet, a następnie wszystko razem miksujemy.
  5. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka i wszystko razem mieszamy mikserem.
  6. Dodajemy mąki i mieszamy ciasto łyżką do połączenia składników.
  7. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy około 50 minut.
  8. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 prostokątne blaty.
  9. Mleko łączymy ze śmietanką i mieszanką do kremu peanut butter. Całość ubijamy na sztywno przez ok. 3 min. na najwyższych obrotach.
  10. Pierwszy blat mocno nasączamy przygotowanym ponczem. Nakładamy  przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ponczem i wykładamy kolejną warstwę.
  11. Wierzch posypujemy kakao lub kawą oraz zdobimy orzechami nerkowca.
  12. Dekorujemy pikiem.

Sami przyznacie, że trudno o lepszy deser.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy