fbpx
Kołaczyk z serem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kołaczyk z serem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g twarogu kremowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
Do posmarowania:
  • 1 białko

Przygotowanie

Puszyste drożdżowe ciasto ze słodką masą serową - czy można wyobrazić sobie smaczniejsze drugie śniadanie?

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
  3. Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
  4. Mieszamy mąkę, masło, mleko, sól, cukier, żółtka lub jaja oraz drożdże.
  5. Wyrabiamy około 4-5 minut, aż masa będzie gładka.
  6. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.
  7. Twaróg mieszamy z miodem i śmietaną.
  8. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je chwilę, potem dzielimy na 8 części i formujemy z nich kulki.
  9. Rozwałkowujemy każdą, ale tak, by brzegi były wyższe niż środek.
  10. Nakładamy twaróg i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  11. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy brzegi bułek białkiem.
  12. Pieczemy około 20 minut, po czym studzimy.
  13. Dekorujemy pikiem.

Nic dziwnego, że kołaczyki z serem mają swoich zwolenników nie tylko na południu Polski.

Kołaczyk z serem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+