Ciasteczka zozworki imbirki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 1 białko

Przygotowanie

Regionalne śląskie ciasteczka od lat stale gościły na stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Smakować będą jednak znakomicie także poza sezonem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy mąkę, imbir, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  4. Rwiemy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka w kształcie korzenia imbiru.
  5. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Smarujemy ciasteczka białkiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli ciasteczka są za twarde możemy przechować je kilka dni w zamkniętym pojemniku - z czasem staną się miękkie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy