Strudel - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Do posmarowania:
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • cukier puder

Przygotowanie

Wiedzieliście, że strudel, wpisany na listę produktów regionalnych, jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich? Strudle wypiekano na święta oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne.

  1. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy przez 8 minut, tak by powstało elastyczne ciasto.
  2. Wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia.
  3. Odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  5. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową.
  6. Przeciwległe końce ciasta zwijamy w rolady tak, by spotkały się na środku placka.
  7. Tak zwinięty strudel przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy około 35-45 minut.
  10. Po upieczeniu prószymy cukrem pudrem.
  11. Dekorujemy wybranymi pikami.

Idealny deser na świąteczny stół.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy