Panna Cotta z musem z suszonych owoców
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Deser:- 1 opakowanie żurawiny Bakalland
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 mała laska wanilii
- 50 g cukru
- 1.5 łyżeczki żelatyny Delecta
- sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie
Klasyczny, znany wszystkim włoski deser tym razem w wersji z suszonymi owocami. Posmakuje wszystkim łasuchom!
- Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej ziarenka.
- Śmietanę wlewamy do średniego (najlepiej teflonowego lub ceramicznego) rondla, dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przekrojoną laskę.
- Całość gotujemy na niewielkim ogniu, powoli doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 10 minut, cały czas mieszając.
- Żelatynę wlewamy do śmietany.
- Masę waniliową mieszamy i rozlewamy do kokilek posmarowanych oliwą.
- Następnie kokilki odstawiamy do wystudzenia i chłodne wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny).
- Suszone owoce podgrzewamy na parze, a następnie blendujemy z sokiem pomarańczowym.
- Na talerz wykładamy mus z owoców a na nim układamy wyciągniętą z kokilki panna cottę.
- Wierzch deseru dekorujemy świeżym owocem np. winogronem czy żurawiną i ulubionym pikiem.
Trudno będzie wytrzymać, aż deser się schłodzi. Chciałoby się zjeść go jak najszybciej!