Sernik z mascarpone i marakują - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

Polewa z marakui:

Przygotowanie

KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj jajko oraz masło lub margarynę pokrojoną w kostkę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2 - Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj tłuszczem.

KROK 3 - Ciasto wyjmij z lodówki, pokrój na plastry i wylep nim dno tortownicy, tworząc 2 cm. rant. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

KROK 4 - W dużej misce umieść mielony twaróg, ser mascarpone, cukier, budyń oraz cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia składników.

KROK 5 - Dodaj jajko i jeszcze chwilę miksuj. Masę serową wyłóż na spód z ciasta kruchego.

KROK 6 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez ok. 50 minut. Odstudź, a potem wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.

KROK 7 - Żelatynę wsyp do miseczki, zalej małą ilością zimnej wody i odstaw do rozpuszczenia. Pulpę z marakui wlej do rondelka i podgrzej prawie do wrzenia. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj do jej rozpuszczenia.

KROK 8 - Gdy galaretka ostygnie i zgęstnieje, wyłóż ją na sernik.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy