Herbatniki cytrynowo-makowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 3 łyżki maku Bakalland
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
Przygotowanie
Łatwe i szybkie herbatniki z cytrynową nutą to szybkie ciasteczka, które robią się w zasadzie same. Gotowi na przepis?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ciasteczka przygotowujemy łącząc mąki z makiem.
- Następnie sypkie składniki siekamy nożem z zimnym masłem, aż powstanie "kruszonka".
- Dodajemy żółtka, cukier cytrynowy i zwykły, skórkę i sok z cytryny, a następnie zagniatamy szybko ciasto.
- Powstałą, zwartą kulę rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy literatką lub małym kieliszkiem ciasteczka.
- Kółeczka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż będą rumiane.
- Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.
Ciasteczka najlepiej smakują z ulubioną herbatą lub kawą zbożową, szczególnie w jesienne wieczory, w duecie z dobrą książką.