Ciasto marchewkowo-czekoladowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
  • 150 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 opakowanie wiorków kokosowych Bakalland
Dekoracje:
  • kilkanaście czereśni
  • świeża mięta

Przygotowanie

Ciasto marchewkowe to kolejna warzywno-deserowa wariacja. Ale jaka smaczna! Kto jeszcze nie próbował - przepis poniżej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto - do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  3. Gotową masę przekładamy do przygotowanej kwadratowej blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na trzy blaty tym sposobem.
  5. Zawartość torebki z kremem czekoladowym ubijamy z mlekiem i śmietanką, dodajemy masło orzechowe. Całość miksujemy do połączenia składników.
  6. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż będą rumiane.
  7. Gotowym kremem przekładamy blaty, smarując także wierzch i boki.
  8. Następnie boki ciasta obsypujemy prażonym kokosem, a wierzch kakao.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy czereśniami, miętą i ulubionym pikiem.

Orzeźwiające ciasto pasuje do poobiedniego espresso - a owoce i kokos dodają mu smaku lata.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy