Sernik kartoflany z Jaszczowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 750 g twarogu
- 250 g ziemniaków
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 15 g
- 6 jaj
- 150 g masła
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie
Sernik można przygotować na wiele sposobów - także z.. ziemniakami! Warto wypróbować w swojej kuchni również tę kombinację.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie mielimy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Ucieramy żółtka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Żółtka przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopione masło i skrobię kukurydzianą.
- Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się składników.
- Następnie do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy, wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, a potem jeszcze około 35 minut w 160 stopniach.
- Po wyłączeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.
- Po wystygnięciu wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzin w lodówce.
- Dekorujemy ulubionymi owocami sezonowymi i ulubionym pikiem.
Sernik kartoflany to tradycyjny wypiek z Jaszczowa - nie bez powodu pieczony od pokoleń! Jest szybki i znakomity!