Sernik kartoflany z Jaszczowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Sernik można przygotować na wiele sposobów - także z.. ziemniakami! Warto wypróbować w swojej kuchni również tę kombinację.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ziemniaki gotujemy, studzimy i dokładnie mielimy.
  3. Oddzielamy żółtka od białek.
  4. Ucieramy żółtka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  5. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  6. Żółtka przekładamy do miski z serem i ziemniakami, dodajemy stopione masło i skrobię kukurydzianą.
  7. Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się składników.
  8. Następnie do masy dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  9. Masę serową przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy, wyrównujemy powierzchnię.
  10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, a potem jeszcze około 35 minut w 160 stopniach.
  11. Po wyłączeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika.
  12. Po wystygnięciu wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzin w lodówce.
  13. Dekorujemy ulubionymi owocami sezonowymi i ulubionym pikiem.

Sernik kartoflany to tradycyjny wypiek z Jaszczowa - nie bez powodu pieczony od pokoleń! Jest szybki i znakomity!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy