Sorbet jabłkowo-ogórkowy - wyróżniony przepis Iwony
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
480 min.
Składniki
Nadzienie:- 320 g ogórków gruntowych
- sok i skórka starta z 2 limonek
- 2 zielone jabłka
- 8 liści bazylii
- 40 g ksylitolu (lub 30 g cukru)
- 1 szklanka wody
- 1.5 paczki posypek Decorada
Przygotowanie
Bez owocowo-warzywnego sorbetu w sezonie letnim ani rusz, dlatego ten przepis z pewnością sprawdzi się w Waszych domach.
- Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne.
- Ogórki i jabłka przekładamy do blendera kielichowego, wyciskamy sok z limonki i dodajemy bazylię.
- Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
- Do niewielkiego rondelka wlewamy pół szklanki wody i dodajemy ksylitol.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż ksylitol się rozpuści.
- Gotowy syrop odstawiamy do przestudzenia, a gdy będzie całkiem wystudzony wlewamy go do purèe ogórkowo-jabłkowego i miksujemy.
- Opcja z maszyną do lodów:
- Masę wlewamy do zmrożonego w zamrażarce pojemnika w maszynie do lodów i włączamy maszynę na około 45 minut.
- Gotowy sorbet przekładamy łyżką do lodów do pucharków i dekorujemy posypkami Decorada.
- Opcja bez maszyny do lodów:
- Masę wstawiamy na 8 godzin do zamrażarki.
- Sorbet kilka razy wyjmujemy z zamrażalnika (co 60 – 80 minut) i ponownie miksujemy, aby rozbić kryształki lodu i uzyskać gładką konsystencję.
- Po ostatnim miksowaniu do sorbetu dodajemy posypki Decorada i pozostawiamy odrobinę do ozdobienia sorbetu.
- Sorbet wyjmujemy z zamrażarki na 5 minut przed podaniem i wykańczamy kolorowym maczkiem.
- Dekorujemy pikiem.
Pyszne, orzeźwiające i zaskakujące. Smacznego!