Musssisz spróbować - karpatka z musem z kiwi
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 500 g kiwi
- ½ szklanki wody
- 1 opakowanie galaretki smak agrestowy Delecta
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 kiwi
Przygotowanie
Wiecie jak urozmaicić sobie dzień, kiedy wszyscy znajomi wyjechali na wakacje? Powiewem egzotyki na talerzu! Mus z kiwi będzie strzałem w dziesiątkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Kiwi obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
- Zdejmujemy owoce z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie wszystko mieszamy.
- Masę kiwi wstawiamy na około 20 minut do lodówki tak, aby zgęstniała, mieszając co kilka minut.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
- Na kremie układamy warstwę musu z kiwi i wylewamy pozostały krem.
- Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta.
- Posypujemy cukrem pudrem i wykańczamy pokrojonym w piórka owocem kiwi.
- Dekorujemy pikiem.
Od razu zrobiło się bardziej wakacyjnie.