
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
 - 250 ml wody
 - 125 g margaryny
 - 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
 
- 500 ml mleka
 - 200 g masła
 - 500 g rabarbaru
 - ½ szklanki wody
 - 1 opakowanie galaretki smak truskawkowy Delecta
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
 
- 1 łyżka cukru pudru
 
Przygotowanie
Jeśli znacie kogoś, kto nie jest wielkim fanem rabarbaru, ten przepis zdecydowanie pomoże Wam przekonać niedowiarka o wspaniałości tej rośliny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
 - Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
 - Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
 - Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
 - Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
 - Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
 - Do gotującego się mleka wlewamy, rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
 - Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
 - Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
 - Zdejmujemy rabarbar z ognia, wsypujemy galaretkę i dodajemy cukier wanilinowy.
 - Masy nie gotujemy, tylko odstawiamy do wystygnięcia.
 - Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem.
 - Na krem wykładamy masę rabarbarową i przykrywamy górną warstwą ciasta.
 - Karpatkę z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Bez dokładki się nie obędzie, prawda? :)




