fbpx
Karpatka ze śliwką w parze - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Karpatka ze śliwką w parze
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao
Nadzienie:

Przygotowanie

Deser wcale nie musi być nudny i przewidywalny. Wystarczy kilka śliwek, które ukryjemy w kremie, by tradycyjna karpatka nabrała zupełnie nowego smaku.

  1. Na minimum 3 godziny przed przygotowaniem ciasta wkładamy śliwki do słoika i zalewamy alkoholem, na przykład wiśniówką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Dwie blachy o wymiarach 22 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  5. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  6. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozprowadzamy w tortownicy, tak by powstały 2 blaty.
  7. Każdy z blatów wypiekamy przez 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
  8. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy.
  9. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozprowadzony w mleku proszek, całość chwilę gotujemy i energicznie mieszamy w razie powstania grudek.
  10. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy go z miękkim tłuszczem na gładką masę.
  11. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem.
  12. W środek kremu wykładamy śliwki z alkoholu i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  13. Wierzch ciasta oblewamy obficie polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  14. Dekorujemy pikiem.

Pyszne, prawda?

Karpatka ze śliwką w parze - Delektujemy.pl

Karpatka ze śliwką w parze

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+