Ciasto migdałowe z galaretką z czerwonej porzeczki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 25 g migdałów w płatkach Bakalland
- 1 łyżka wody
- 500 g czerwonej porzeczki
- 25 g migdałów w płatkach Bakalland
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie
Czerwone porzeczki to raczej kwaśne owoce, jednak jako nadzienie do ciasta migdałowego sprawdzają się znakomicie.
- Porzeczki myjemy i oczyszczamy. Umieszczamy w garnku i zagotowujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż zrobią się białe i puszczą sok. Odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone owoce przecieramy przez sitko lub blendujemy, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut do momentu, aż przecier będzie gęsty. Odstawiamy do wystudzenia.
- Połowę migdałów rozdrabniamy w moździerzu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz oraz rozdrobnione migdały i łyżkę wody.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Kiedy ciasto będzie zwarte, wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
- Prostokątną formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
- Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
- Większą częścią ciasta wyklejamy dno i boki foremki.
- Powierzchnię ciasta wysypujemy kaszą manną i pozostałymi migdałami. Na wierzch wykładamy porzeczki.
- Brzegi ciasta dekorujemy warkoczami przygotowanymi z pozostałej części ciasta według tego przepisu.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
- Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.
Udekorowane warkoczami ciasto pięknie się prezentuje - a dekoracja jest niezwykle łatwa w wykonaniu! Warto spróbować!