Ciasto migdałowe z galaretką z czerwonej porzeczki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Czerwone porzeczki to raczej kwaśne owoce, jednak jako nadzienie do ciasta migdałowego sprawdzają się znakomicie.

  1. Porzeczki myjemy i oczyszczamy. Umieszczamy w garnku i zagotowujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, aż zrobią się białe i puszczą sok. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Wystudzone owoce przecieramy przez sitko lub blendujemy, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut do momentu, aż przecier będzie gęsty. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Połowę migdałów rozdrabniamy w moździerzu.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz oraz rozdrobnione migdały i łyżkę wody.
  6. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  7. Kiedy ciasto będzie zwarte, wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  8. Prostokątną formę do ciasta smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  9. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
  10. Większą częścią ciasta wyklejamy dno i boki foremki.
  11. Powierzchnię ciasta wysypujemy kaszą manną i pozostałymi migdałami. Na wierzch wykładamy porzeczki.
  12. Brzegi ciasta dekorujemy warkoczami przygotowanymi z pozostałej części ciasta według tego przepisu.
  13. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  14. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pikiem.

Udekorowane warkoczami ciasto pięknie się prezentuje - a dekoracja jest niezwykle łatwa w wykonaniu! Warto spróbować!    

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy