1h 16 porcji Łatwy
Całuśne ciasteczka cytrynowe

Całuśne ciasteczka cytrynowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła

Jak przygotować całuśne ciasteczka cytrynowe ?

Całuśne ciasteczka cytrynowe – kruchy spód z chrupiącym makiem, przełamany słodko-kwaśnym, orzeźwiającym kremem to idealna kombinacja na prosty i szybki wypiek dla gości. I dla domowników 🙂

  1. Kratkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200°C (bez termoobiegu).
  3. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodajemy jaja, margarynę i mak, a następnie miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  4. Wyrabiamy do połączenia składników w zwartą kulę.
  5. Ciasto wałkujemy na około 1 cm i wycinamy kieliszkiem lub małą foremką okręgi i układamy je na papierze do pieczenia.
  6. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
  7. W jednej szklance mleka rozprowadzamy zawartość torebki z kremem, a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy sok z cytryny, dosypujemy skórkę, a następnie w płynie rozprowadzamy krem. Całość mieszamy do roztarcia grudek.
  8. Gotowy krem studzimy, miksujemy z masłem aż będzie kremowy.
  9. Spód ciasteczka smarujemy jedną łyżeczką kremu, a następnie przykrywamy drugim.
  10. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
  11. Ciasteczka dekorujemy pikiem.

Ciasteczka to świetny, orzeźwiający wypiek na lato. Warto spróbować!

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 59
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: