Konfitura jagodowa z tymiankiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na konfiturę:- 500 g borówek amerykańskich lub jagód
- 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
- garść świeżego tymianku
- 150 g cukru
Przygotowanie
Klasyczna konfitura jagodowa zyskuje wyjątkowość dzięki dodaniu tymianku - niebo w gębie!
- Wypłukane i osuszone owoce umieszczamy w garnku, dodajemy Dżemix, a następnie zagotowujemy ciągle mieszając.
- Listki tymianku obieramy i wraz z cukrem dodajemy do owoców.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z palnika i rozlewamy do słoików.
Ta znakomita konfitura przypomni nam lato w każdy mroźny poranek. Warto przygotować spory zapas. :)