DeSernik - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 kg twarogu do sernika
  • 5 jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Bakalland drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • Spód:
  • 250 g skandynawskich ciasteczek korzennych
  • 100 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie

Korzenny spód to kolejna propozycja na urozmaicenie klasycznego, zawsze smacznego sernika.

  1. Wkładamy ciasteczka do plastikowego woreczka i za pomocą wałka rozbijamy je na drobne kawałki.
  2. Mieszamy ciastka z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy.
  3. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę z jedną łyżką cukru pudru.
  6. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  7. Dodajemy żółtka, rum i mieszamy.
  8. Dodajemy twaróg, następnie mąkę, proszek do pieczenia i skórki pomarańczowe.
  9. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  10. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Pieczemy przez około 60 minut w nagrzanym piekarniku.
  12. Zostawiamy ciasto jeszcze na 30 minut w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
  13. Dekorujemy sezonowymi owocami i okolicznościowym pikiem.

Dodatkowego smaku DeSernikowi dodadzą sezonowe owoce, które sprawią, że będzie się znakomicie prezentował. Zapewniamy - zostaną z niego tylko okruszki.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy