Składniki
Ciasto:- 600 g miodu
- 100 g smalcu
- 400 g cukru
- 150 g masła
- 1 i 1/2 kg mąki tortowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 4 jaja
- 125 ml mleka
- powidła śliwkowe
- 1 opakowanie orzechów włoskich i laskowych Bakalland
- gorzka czekolada
Przygotowanie
Piernik to ciasto, które po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole. Piernik leżakujący trzeba przygotować znacznie wcześniej - rekompensuje jednak ten wysiłek niesamowitym smakiem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Mąkę łączymy z sodą i przyprawą korzenną.
- W garnuszku topimy masło, cukier, miód i smalec. Studzimy.
- Dodajemy jaja i miksujemy, dodając naprzemiennie mąkę i mleko.
- Wyrabiamy ciasto ręcznie.
- Wkładamy ciasto do makutry, gdzie leżakuje dwa miesiące.
- Dzielimy ciasto na kilka części.
- Rozwałkowujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut na papierze. Studzimy na ściereczce.
- Gdy ciasto wystygnie, na każdy blat nakładamy powidła śliwkowe i grubą warstwę posiekanych orzechów.
- Całe ciasto oblewamy rozpuszczoną czekoladą i zabezpieczamy folią.
- Odstawiamy na tydzień.
- Przed podaniem dekorujemy okolicznościowym pikiem.
Z gotowych piernikowych blatów można tworzyć świąteczne dekoracje - pięknie i smaczne. :)