fbpx
Bakaliowy sernik - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bakaliowy sernik
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:
  • 230 g mąki pszennej typ 550
  • 125 g zimnej margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki śmietany 22%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

Zdarzyło się Wam w świątecznej gonitwie pomylić miski i posolić keksa lub posłodzić sałatkę jarzynową? Na szczęście są takie przepisy, w których pomyłka nie zaszkodzi, a pik wszystko wynagrodzi.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę i mieszamy z mąką, by uzyskać konsystencję mokrego piasku.
  5. Dodajemy żółtka i jedną łyżkę śmietany, szybko wyrabiając ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany.
  6. Schładzamy w zamrażarce przez 30 minut.
  7. 3/4 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej blaszki.
  8. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  9. Dodajemy wanilię, masło, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a białka ubijamy oddzielnie ze szczyptą soli.
  10. Łączymy obie masy i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
  11. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  12. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
  13. Aby ciasto wyglądało efektownie, rozwałkowujemy pozostałe ciasto, dzielimy na małe kawałki i układamy na masie.
  14. Sernik wstawiamy do piekarnika na około 75 minut.
  15. Przed serwowaniem dekorujemy pikiem.

Na taką słodką pomyłkę keksowo-sernikową można z uśmiechem przymknąć oko.

Bakaliowy sernik

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+