Ciasto truskawkowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto truskawkowe
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:
  • 4 duże jajka; białka i żółtka oddzielnie
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 500 g świeżych truskawek
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Soczyste truskawki zatopione w puszystym cieście - czy istnieje smaczniejszy sposób na celebrację wakacyjnego podwieczorku?

  1. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy, a gdy piana trochę zgęstnieje, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, aż ubijemy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  4. Do masy wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  5. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
  7. Ciasto z truskawkami pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

 

Ciasto truskawkowe

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+