Drożdżówka z dużą ilością kruszonki i rodzynek
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- 130 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
Przygotowanie
Jak wywołać uśmiech od ucha do ucha na twarzach bliskich osób? Najlepiej drożdżówką i to własnoręcznie zrobioną, z bardzo dużą ilością kruszonki i rodzynek!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciepłe mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i dwiema łyżkami cukru, po czym odstawiamy aż drożdże zaczną pracować.
- Żółtka ubijamy z cukrem.
- Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy ubite żółtka, dokładnie mieszając.
- Wlewamy wyrośnięte drożdże, po czym stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski i ręki.
- Wyrobione ciasto obsypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz przez minutę.
- Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Zagniatamy masło, mąkę i cukier, następnie rozcieramy w palcach, aż powstaną małe grudki.
- Posypujemy ciasto kruszonką oraz rodzynkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
- Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeśli tak, to wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Ozdabiamy pikiem.
Prawdziwy smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki.