
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
 - 130 g rozpuszczonego masła
 - 100 g cukru
 - 150 ml ciepłego mleka
 - 1/2 kostki świeżych drożdży
 - 5 żółtek
 
- 200 g mąki pszennej
 - 100 g masła
 - 50 g cukru trzcinowego
 - 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
 
Przygotowanie
Jak wywołać uśmiech od ucha do ucha na twarzach bliskich osób? Najlepiej drożdżówką i to własnoręcznie zrobioną, z bardzo dużą ilością kruszonki i rodzynek!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu), a formę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Ciepłe mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i dwiema łyżkami cukru, po czym odstawiamy aż drożdże zaczną pracować.
 - Żółtka ubijamy z cukrem.
 - Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy ubite żółtka, dokładnie mieszając.
 - Wlewamy wyrośnięte drożdże, po czym stopniowo dolewamy rozpuszczone masło i zagniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski i ręki.
 - Wyrobione ciasto obsypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
 - Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze raz przez minutę.
 - Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
 - Zagniatamy masło, mąkę i cukier, następnie rozcieramy w palcach, aż powstaną małe grudki.
 - Posypujemy ciasto kruszonką oraz rodzynkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut.
 - Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, jeśli tak, to wyciągamy z piekarnika i studzimy.
 - Ozdabiamy pikiem.
 
Prawdziwy smak dzieciństwa na wyciągnięcie ręki.




