Krem z musem brzoskwiniowym i kruszonką z nerkowców
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Mus:- 500 ml mleka
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 60 g cukru
- 1.5 łyżki budyniu waniliowego Delecta
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 30 ml wody
- 100 g orzechów nerkowca Bakalland
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie
Zimowe wieczory mają swój specyficzny urok. Snują się bez końca a my mamy w końcu czas na ulubioną książkę. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze czegoś rozgrzewającego. Mamy na to sposób!
- Budyń gotujemy z 500 ml mleka i cukrem.
- Po ugotowaniu budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, po czym studzimy.
- Wystudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone na gładki krem.
- Orzechy blendujemy i dodajemy do kremu serowo-budyniowego.
- Brzoskwinie odcedzamy z syropu i blendujemy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (30 ml), dodajemy do brzoskwiń i szybko miksujemy, aby nie powstały grudki.
- Brzoskwiniowy mus dodajemy do kremu i mieszamy bardzo delikatnie, aby powstał jedynie “marmurek”.
- Garść orzechów nerkowca siekamy drobno, a następnie prażymy na suchej patelni z cukrem trzcinowym.
- Krem nakładamy do pucharków, a wierzch dekorujemy prażonymi orzeszkami.
- Ozdabiamy pikiem.
Przyznajcie sami, nie ma nic lepszego od dobrej książki w fotelu i rozgrzewającego deserku.
dorota
06-07-2023
Ocena:
Bardzo łatwe do zrobienia i super smakuje