
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
180 min.
Składniki
Ciasto:- 3 jaja
 - 10 g mąki ziemniaczanej
 - 40 g mąki pszennej
 - 100 g cukru
 - 30 g wiórek kokosowych Bakalland
 
- 60 g gorzkiej czekolady
 - 60 ml śmietany 30%
 - 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
 - 110 g cukru
 - 1.5 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
 - 3 jaja
 - 500 ml śmietany 36%
 - 4-5 łyżek cukru pudru
 - 1.5 łyżki żelatyny Delecta
 - 60 ml wody
 - 120 g suszonej żurawiny Bakalland
 - łyżka soku z cytryny
 
- świeży rozmaryn
 
Przygotowanie
Sernik to klasyk, który na pewno sprawdzi się w święta. Oto jego wyjątkowa wersja - na biszkopcie, z czekoladą i przepysznym musem żurawinowym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
 - Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywną pianę.
 - Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
 - Na samym koniec dodajemy żółtka, aż masa będzie gładka i puszysta.
 - Do masy przesiewamy obie mąki oraz kokos i delikatnie mieszamy całość łyżką.
 - Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, którą następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Gorący biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
 - Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki, wsypujemy do czystej, metalowej miseczki i dodajemy śmietanę 30%.
 - Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu, na garnku kładziemy miseczkę z czekoladą i śmietaną, a następnie roztapiamy uważając, aby do czekolady nie dostała się woda. Krem czekoladowy studzimy.
 - Do miksera wkładamy twaróg, proszek budyniowy i cukier, a następnie miksujemy całość na niskich obrotach do czasu, aż masa będzie gładka.
 - Co jakiś czas do misy wbijamy jaja, miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jaju.
 - Na koniec do masy serowej dokładamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
 - Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt.
 - Tortownicę z sernikiem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175 stopni C (bez termoobiegu), a po tym czasie zmniejszamy ją do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
 - Sernik studzimy stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki.
 - Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy ciasto.
 - W garnku umieszczamy żurawinę, wlewamy wodę oraz dodajemy sok z cytryny.
 - Gotujemy przez około 5-6 minut, aż żurawina będzie miękka, a następnie blendujemy i przecieramy przez sito bezpośrednio do miseczki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
 - Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie, dodajemy ją do zblendowanej żurawiny, całość bardzo dokładnie mieszając.
 - Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier puder.
 - Gdy masa będzie gładka, do ubitej śmietany dodajemy stopniowo zblendowaną żurawinę.
 - Gotowy mus wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
 - Kiedy mus stężeje, ściągamy obręcz tortownicy i ozdabiamy świeżym rozmarynem.
 - Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
 
To wyjątkowe ciasto, które wynosi klasyczny sernik na zupełnie nowy poziom.




