Cupcakes waniliowe i czekoladowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:

Przygotowanie

Szybki sposób na wyczarowanie dwóch rodzajów popularnych cupcakes!

  1. Przygotowujemy silikonowe foremki do wypieku babeczek lub metalową formę wyłożoną papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 100 ml mleka, 100 ml oleju, 2 łyżki kakao i banana, wsypujemy zawartość mieszanki na babeczki i mieszamy.
  3. Ciasto rozkładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe babeczki odstawiamy do wystudzenia.
  4. Powtarzamy te same kroki z drugim ciastem na babeczki, tylko nie dodajemy do nich banana.
  5. Gotowe ciasto również przelewamy do foremek, dodajemy w środek każdej foremki kostkę mlecznej czekolady i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ser mascarpone, cukier puder i mieszamy.
  7. Po zmiksowaniu do kremu dodajemy połowę opakowania wybranej posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
  8. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, a wierzch ozdabiamy pozostałą posypką i pikiem.

Jeszcze tylko odpowiedni sposób wyeksponowania i... mamy piramidę cupcakes w dwóch smakach!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy