fbpx
Babka gotowana - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka gotowana
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Dekoracje:
  • sezonowe owoce
  • polewa; lukier; sosy

Przygotowanie

Babka - ciasto dzieciństwa w wersji gotowanej? Dlaczego nie - warto spróbować tego spojrzenia na klasyczny wypiek.

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodajemy po jednym jaju, na przemian z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.
  3. Dorzucamy skórkę i sok z cytryny oraz rum, jeszcze chwilę miksujemy.
  4. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy do gotowania.
  5. Zamykamy ją, wstawiamy do garnka i wlewamy wrzątek (powinien sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy).
  6. Babkę gotujemy na małym ogniu w szczelnie przykrytym pokrywką garnku przez około 1 godzinę i 15 minut.
  7. Po zdjęciu z ognia ciasto zostawiamy w otwartej formie na około 10 minut.
  8. Ostrożnie wyjmujemy i dekorujemy sosem owocowym lub waniliowym i świeżymi owocami.
  9. Babkę można też polukrować lub ozdobić polewą czekoladową.
  10. W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.

Pomysłów na dekorację babki jest wiele - najlepiej wygląda jednak ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Babka gotowana

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+