Składniki
Ciasto piernikowe:- 340 g mąki
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta
- 1 łyżka masła
- 1 jajo
- 85 ml mleka
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym Delecta
- 500 g twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 150 g miodu gryczanego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika Delecta
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Jeśli nie możecie się zdecydować czy wolicie zaserwować na Boże Narodzenie sernik, czy raczej piernik będzie bardziej trafionym wyborem - proponujemy wybrać sernik piernikowy.
- Blachę z wyposażenia piekarnika i tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Miód do pierniczków podgrzewamy w rondelku.
- Mąkę łączymy z miodem, sodą, przyprawą do piernika, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
- Ciasto dzielimy na 3 części, jedną rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy foremką dowolne kształty.
- Pierniczki rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
- Jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem cynamonowym, miodem i przyprawami na gładką masę, a następnie, cały czas miksując, dodajemy ser oraz budyń.
- Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.
- Pozostałe ciasto piernikowe rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i brzegi okrągłej formy i pieczemy 5-6 minut.
- Na podpieczony spód wylewamy masę serową i pieczemy sernik około 1 h 15 minut .
- Gotowy sernik wykańczamy pierniczkami i cukrem pudrem.
- Ozdabiamy pikiem.
Kompromisy potrafią być pyszne, prawda?