Tarta z jarmużem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki
Nadzienie:
  • prod
  • pęczek świeżego jarmużu
  • 100 g tartego chrzanu ze słoika
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, niestety jednak niezbyt popularne. Z tego właśnie powodu dobrze jest wykorzystać je w swojej kuchni.
  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Mieszamy śmietanę, tarty chrzan, jaja. Solimy do smaku.
  6. Układamy na dnie podpieczonej tarty połowę plastrów kiełbasy krakowskiej, liście jarmużu. Całość zalewamy nadzieniem.
  7. Na wierzchu układamy pozostałe plastry kiełbasy i pieczemy przez 20 minut.
  8. Gotową tartę dekorujemy pikiem.
To sycące i zdrowe danie, które na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy